Akmehmet Un - Üretim 6

Akmehmet Un - Üretim 7

Akmehmet Un - Üretim 3

Akmehmet Un - Üretim 2

Akmehmet Gıda San. ve Tic. A.Ş.

Üretim

HAMMADDE KABULÜ VE SINIFLANDIRMA

Fabrikaya gelen buğday kamyonu ilk olarak tartılır. Burada,numune alma sondası ile buğdayın her kademesinden , gelen buğdayı tam olarak temsil edebilecek şekilde,bilirkişi tarafından numune alınır. Alınan numune laboratuvarda yapılan test verilerine göre kabulü uygun görülürse teremiye dökülür ve uygun siloya alınır. Boşalan kamyon tekrar tartıma tabi tutulup,alınan buğday miktarı belirlenir.


TEMİZLEME

Fabrika dışındaki beton ve çelik silolarda bulunan buğdaylar,kaba temizleme yapan sasörden geçirilip,fabrika içerisinde bulunan ve her biri 35 ton buğday alabilen altı adet buğday silolarına alınır. Silo altı buğday regülatörleri vasıtasıyla yüzdelik buğday oranları hazırlanır. Silolarının altında bulunan regülatörlerden geçen buğday, taşıma helezonu vasıtasıyla hem taşınmakta hem de karışmaktadır. Karışan buğdaylar,helezon altındaki sasöre aktarılır. Üç katlı eleme sahası olan sasörün en üst katından, buğdaydan hacimce büyük olan atıklar,orta katından buğday,alt katından da buğdaydan daha küçük olan atıklar alınır.

Buğday elevatör ile yıkama kantarına taşınır ve tartılır. Tartımdan sonra kabuk soyucu makinesine giden buğdayın kabuk kısmı soyulur, hava kanalı ve tarardan (hava yoluyla hafif taneleri ve samanları temizleme) geçerek triyöre , tekrar tarardan geçirilerek elevatör ile en üst kattaki taş ayırıcıya gönderilir. Temizlenmiş olan buğday , debimetreli tav cihazından geçirilerek (hammaddenin debisine göre suyun akışını ayarlayan ve buğdayın üzerine su püskürten cihaz) yeterli miktarda su verilerek ,taşıma helezonu ile istenilen tav silolarına alınır, kırma rutubetine ulaşması için yaklaşık 24 saat dinlendirilir.


ÖĞÜTME VE DEPOLAMA

İstenilen tav rutubetine ulaşan (%16. 5-17) buğday,tav silolarının altındaki vidayla taşınarak,önce mıknatıstan geçer(manyetik etki ile metal parçaları temizleme),sonra elevatör yardımıyla üst kata taşınarak tarar , kabuk soyucu ve tekrar tarardan geçerek B-1 kantarına gelir ve kırılacak olan buğday miktarı tartılır. B-1 vals üstü bunkerine alınan buğday valse ulaşır,danelik merdaneleri yardımıyla homojen bir dağılım elde edilerek dişli kırma topları arasına gönderilir.

Kırılan buğday pnömatik (hava ile taşıma) vasıtasıyla en üst kata taşınır. Buradaki siklon (hava boşluğu yaratarak,havayla ürünün birbirinden ayrılmasının sağlanması) ve hava kilidi (ürünün homojen bir şekilde eleklere gönderir) ile ürün eleklere gönderilir. Elek içinde bulunan uygun çaplardaki teloralar,üretilecek unun standart irilikte olmasını sağlar. Elenen üründen,un vasfında olan kısım direkt un vidasına iner, helezon çıkışındaki elevatör ile tekrar yukarıya taşınır ve silo üstü helezonu ile istenilen un silosuna alınır.

Diğer kaba malzeme tekrar işlenmek üzere B-2 valsine oradan da diğer irmik valslerine dağılır. İşleme,kabuk kısmında hiç un kalmayana kadar devam eder. Son aşamada razmol ve kepek kısımları,tekrar kepek fırçasından geçerek ,kabuk yüzeyinde yapışmış olarak bulunan un sıyrılır. Razmol ve kepek çuvallanmak üzere alt kata taşınır.

Öğütme esnasında ürün devamlı hava emişi kanalıyla taşındığı için,bir kısım un zerrecikleri havayla ayrışamaz. Bunu önlemek için,atık hava kanalı üzerine iki adet filtre yerleştirilmiştir. Bu filtreler ile hava tekrar temizlenmekte, un zerreciklerinin dışarı atılması engellenerek,işletmeye ekonomik katkı sağlanmakla beraber çevre kirliliği de önlenmektedir.


PAKETLEME

Siloya aldığımız un,silo altlarında bulunan paçal makineleri ile tekrar karışma imkanı bulur. Elevatör ile üst kata taşınan un , burada un kontrol eleğine gider. Böylece paketlemeden önceki son aşamada unun tekrar elenmesi sağlanmış olur. Torbalama kantarına giderek istenilen gramajda,istenilen ambalaja konularak depolanır ve piyasaya arz edilir. Mamül madde tüm bu aşamalardan geçerken el değmeden ve hijyenik bir yol takip eder.